Julkaisu
Palosuoja-aine HBCD rakennuseristeissä ja pakkausmateriaaleissa ‒ esiintyminen, tunnistaminen ja turvallinen käsittely
Palosuoja-aine HBCD rakennuseristeissä ja pakkausmateriaaleissa ‒ esiintyminen, tunnistaminen ja turvallinen käsittely
Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja
Sarja B. Raportteja 111
Tampere 2018
ISSN 1456-002X
ISBN 978-952-7266-30-4(PDF)
HBCD eli heksabromisyklododekaani, on ympäristölle vahingollinen pysyvä orgaaninen yhdiste (nk. POP-yhdiste), jonka käyttö kiellettiin vuonna 2013 maailmanlaajuisesti. Sitä on kuitenkin vuosikymmenten
käytön jäljiltä rakennusten palosuojausta vaativien rakenteiden EPS ja XPS-eristeissä. Lisäksi sitä on käytetty mm. muovien, pakkauspehmusteiden ja tekstiilien palosuojaukseen.
HBCD:a ei pysty eristeestä tai materiaalista tunnistamaan pelkästään ulkoasun perusteella, vaan tarvitaan muita keinoja, joiden testaukseen ja kehittämiseen on tässä raportissa esitetyssä hankkeessa paneuduttu. Tarve HBCD:n kartoittamiseen rakennus- ja muista materiaaleista on vielä niin uusi, että vakiintuneita käytänteitä tai ohjeistusta ei vielä ole, mihin tarpeeseen tämä tutkimus on tehty. Lisäksi raportissa otetaan kantaa HBCD:a sisältävien materiaalien erotteluun ja käsittelyyn POP-asetuksen mukaisesti.
Tämä tutkimusraportti perustuu Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) hankkeeseen HBCD purku- ja pakkausmateriaaleista – ohjeistusta tarvitaan.